Η Τουρκία θέτει όρους για την επίλυση της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης αλλά η Μόσχα τους απορρίπτει

0
33


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Η πιθανή επίλυση των εχθροπραξιών θα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μια «δίκαιη» διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μπορεί να βασίζεται μόνο στον σεβασμό της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας,δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Ο υπουργός έκανε τις παρατηρήσεις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet που κυκλοφόρησε την Κυριακή. Η Τουρκία απολαμβάνει μια «ειδική σχέση» με κάθε πλευρά στη σύγκρουση και είναι έτοιμη να ακούσει τόσο τη Μόσχα όσο και το Κίεβο, δήλωσε ο Φιντάν, σημειώνοντας ότι ως «φίλη», η Άγκυρα πρέπει να τους μιλήσει «ειλικρινά».
«Μια δίκαιη επίλυση του πολέμου πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Άγκυρα υποστηρίζει εδώ και καιρό το Κίεβο στην επιμονή του να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που αποσχίστηκε από την Ουκρανία και προσχώρησε στη Ρωσία μέσω δημοψηφίσματος στον απόηχο του πραξικοπήματος του Μαϊντάν του 2014 στο Κίεβο.
Η θέση έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη στάση της Ρωσίας, με την ηγεσία της χώρας να δηλώνει επανειλημμένα ότι κάθε είδους πιθανή διευθέτηση της σύγκρουσης πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα στο έδαφος.
Η Μόσχα λέει επίσης ότι η κυριαρχία της στην Κριμαία, καθώς και στις πρώην ουκρανικές περιοχές Χερσώνα και Ζαπορόζιε, καθώς και στις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, δεν ήταν συζητήσιμη. Οι τελευταίες τέσσερις περιφέρειες ενσωματώθηκαν στη Ρωσία στα τέλη του 2022 μετά τη διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων στις αντίστοιχες περιοχές.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και καιρό να γίνει μεσολαβητής στις εχθροπραξίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Φιλοξένησε τις εν τέλει αποτυχημένες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της σύγκρουσης και επανειλημμένα έδειξε ετοιμότητα να ενεργήσει ως μεσολαβητής σε οποιεσδήποτε πιθανές διαπραγματεύσεις στο μέλλον.
Η Μόσχα, ωστόσο, ανέφερε ότι η Άγκυρα είχε ήδη χάσει τη θέση της ως δυνητικού μεσολαβητή.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε στη Hurriyet ότι βρήκε την προσέγγιση της Άγκυρας «περίπλοκη», αναφέροντας τη συνεχή ροή όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία.
«Δυστυχώς, η Άγκυρα συνεχίζει τις στρατιωτικές της τεχνική συνεργασία με το καθεστώς του Κιέβου. Τα τουρκικά όπλα χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες και πολίτες», είπε ο Λαβρόφ. Είναι επίσης απίθανο «κάποια χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να πετύχει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης», δεδομένου ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του δεν έχουν δείξει καμία διάθεση να διαπραγματευτούν, πρόσθεσε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η Ρωσία είναι «ανοιχτή» στην επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στη σύγκρουση, αλλά σημείωσε ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξάλειψη των «πρωταρχικών αιτιών» της σύγκρουσης, όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, απειλές για τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας και η δίωξη Ρώσων και ρωσόφωνων κατοίκων της Ουκρανίας από το καθεστώς του Κιέβου.
«Αυτή τη στιγμή, οι αντίπαλοί μας δεν φαίνεται να θέλουν ειρήνη… Φαίνεται απίθανο κάποια χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να πετύχει σε μεσολαβητικές προσπάθειες», δήλωσε ο Λαβρόφ, και αναφέρθηκε στην εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, και στη συζήτηση στη Δύση να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία, ως επιπλέον ζητήματα που εμποδίζουν την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Πηγή