Ποιοι κρύβονται πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία

0
31


Οι αντικαθεστωτικοί, που πλέον έχουν καταλάβει την εξουσία στη Συρία, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης πως έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ενημέρωσε ο διοικητής Χασάν Αμπντούλ Γάνι.
Λίγο νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός αρμόδιος για τη μετάβαση στη Συρία Μοχάμαντ αλ-Μπασίρ υποσχέθηκε “σταθερότητα” και “ηρεμία” στον συριακό λαό που έχει εξαντληθεί από 13 και πλέον χρόνια πολέμου, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
“Ήρθε η ώρα γι’ αυτόν τον λαό να χαρεί τη σταθερότητα και την ηρεμία, να λάβει φροντίδα και να γνωρίζει ότι η κυβέρνησή του είναι εδώ για να του παράσχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται”, δήλωσε ο Μπασίρ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τους ισλαμιστές αντάρτες που ανέτρεψαν την εξουσία του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Το πολύπλοκο τοπίο και ο ρόλος του Ερντογάν
Εξαιρετικά πολύπλοκο διαμορφώνεται το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή. Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα, Ισραήλ, ΗΠΑ και Τουρκία συνεχίζουν την αντιπαράθεση, επιδιώκοντας να πετύχουν τους στόχους τους στην περιοχή.
Το Τελ Αβίβ πάντως διαψεύδει, ότι άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού έφτασαν έξω από τη Δαμασκό, όπως ανέφεραν συριακές πηγές ασφαλείας.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Είκοσι πέντε χιλιόμετρα από τη Δαμασκό βρίσκονται οι ισραηλινές δυνάμεις, αναφέρουν συριακές πηγές ασφαλείας. Υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν φθάσει στην πόλη Κατάνα, που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα μέσα στο συριακό έδαφος. Το Ισραήλ το διαψεύδει και κάνει λόγο για προσωρινή επιχείρηση στην ουδέτερη ζώνη στον νότο, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διατείνεται ότι τα υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν για πάντα υπό τον ισραηλινό έλεγχο. Για εκατοντάδες ισραηλινά πλήγματα σε σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας, μιλάει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατζ, επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούν, για μείζον πλήγμα εναντίον του συριακού στόλου. Είπε ότι το ισραηλινό ναυτικό στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησε επιτυχή επιχείρηση καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό συριακών σκαφών στην Λατάκεια.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι διεξήγαγε σχεδόν 480 αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 48 ωρών, στοχοποιώντας στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οπλικά συστήματα στη Συρία μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο ανέτρεψε συμμαχία ανταρτών με αιχμή του δόρατος την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), τον πρώην συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη μελλοντική κυβέρνηση της Συρίας
Οι ΗΠΑ παράλληλα, στηρίζουν πλήρως τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και θέλουν να οδηγήσει σε μια αξιόπιστη, συμπεριληπτική και μη σεχταριστική διακυβέρνηση που θα πληροί τα διεθνή πρότυπα της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
«Ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας. Όλες οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν στη συμπεριληπτική και διαφανή διαδικασία και ότι θα απέχουν από κάθε εξωτερική παρέμβαση» ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωσή του.
Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα αναγνωρίσουν και θα στηρίξουν πλήρως τη μελλοντική κυβέρνηση» που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία.
Η Τουρκία βοηθάει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν
Η Τουρκία ενισχύει τις δυνατότητές της στις μεθοριακές διαβάσεις με τη Συρία, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν ευκολότερα στην πατρίδα τους οι Σύροι πρόσφυγες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Μέχρι τώρα είχαμε δυνατότητα 3.000 διαβάσεων καθημερινά και την αυξήσαμε στις 15-20.000», είπε ο Αλί Γερλίκαγια.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι επαναλειτουργεί η μεθοριακή διάβαση του Γιαλανταγί, στην επαρχία Χατάι, που παρέμενε κλειστή από το 2013.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η κατάσταση στη Συρία παραμένει «μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού στον κόσμο». Η υπηρεσία εκτιμά ότι το 2023 υπήρχαν περίπου 6,4 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες παγκοσμίως, εκ των οποίων 5,1 εκατομμύρια σε γειτονικές χώρες – Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία.

 

Πηγή