Cop16 : Τα μεγάλα ζητήματα που θα καθορίσουν τις συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ της Κολομβίας

0
20


Κάθε δύο χρόνια, ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να συζητήσουν την κατάσταση της ζωής στη Γη, και να διαπραγματευτούν συμφωνίες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αναχαίτιση της καταστροφής της φύσης. Αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωποι 196 χωρών συγκεντρώνονται στο Κάλι της Κολομβίας για τη 16η Διάσκεψη των Μελών του ΟΗΕ (Cop16).
Είναι η πρώτη συνάντηση με επίκεντρο τη βιοποικιλότητα από το 2022, όταν οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για να σταματήσουν την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Επιστήμονες, κοινότητες ιθαγενών, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και υπουργοί περιβάλλοντος από σχεδόν 200 χώρες θα συζητήσουν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων και θα διαπραγματευτούν το πώς θα παρακολουθούνται. Παρακάτω παρατίθενται τα κύρια θέματα που θα πρέπει να προσελκύσουν τη προσοχή  κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Είναι ακόμη ζωντανή η μεγάλη συμφωνία αυτής της δεκαετίας για τη φύση;
Οι σύνοδοι κορυφής Cop καθορίζονται από τις μεγάλες συμφωνίες μεταξύ πολλών χωρών που διαπραγματεύονται. Για τις συναντήσεις Cop για το κλίμα, αυτή ήταν η συμφωνία του Παρισιού του 2015, η οποία καθορίζει τι πρέπει να κάνουν οι χώρες για να διατηρήσουν την παγκόσμια θέρμανση κάτω από 1,5 C, από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Για τη φύση και τη βιοποικιλότητα είναι η συμφωνία Κουνμίνγκ – Μόντρεαλ, που συνήφθη στον Καναδά πριν από δύο χρόνια, η οποία έθεσε 23 στόχους και τέσσερις σκοπούς για τη διατήρηση της φύσης αυτή τη δεκαετία.
Τώρα, η πρόκληση είναι εάν οι χώρες θα εφαρμόσουν αυτές τις συμφωνίες. Από την έναρξή της, η διαδικασία του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα έχει κολλήσει σε έναν κύκλο ανεπαρκειών. Παρά τις επείγουσες προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την κατάσταση της φύσης, οι χώρες δεν έχουν πετύχει ποτέ κανέναν από τους στόχους που έθεσαν στον εαυτό τους. Αυτή η δεκαετία προορίζεται να είναι διαφορετική. Στην Κολομβία, οι κυβερνήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν εθνικές στρατηγικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να επιτύχουν τους στόχους που είναι γνωστοί ως Εθνικές Στρατηγικές και Σχέδια Δράσης για τη Βιοποικιλότητα (NBSAPs).ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι πάνω από το 80% των κυβερνήσεων θα φτάσουν με άδεια χέρια, αν και ορισμένες έχουν σοβαρες δικαιολογίες: χώρες με τεράστια βιοποικιλότητα όπως η Βραζιλία λένε ότι επεξεργάζονται μια σύνθετη στρατηγική πολλών δεκαετιών. Ωστόσο, ο αριθμός των NBSAPS στο τέλος της συνόδου κορυφής θα δώσει μια καλή ιδέα για το πόσο σοβαρά παίρνουν οι κυβερνήσεις τη συμφωνία.

Που είναι τα λεφτά;ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ενώ οι δεσμεύσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης αποτελούν τους τίτλους της συμφωνίας, τα χρήματα θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της. Κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων στη Cop15 στο Μόντρεαλ το 2022, οι αναπτυσσόμενες χώρες είπαν ότι χρειάζονταν περισσότερα χρήματα για να εφαρμόσουν τους στόχους διατήρησης και απαίτησαν μια γενναία αύξηση των χρηματοδοτήσεων ως μέρος της τελικής συμφωνίας.
Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν τελικά να παρέχουν τουλάχιστον 30 δις δολ. ετησίως χρηματοδότηση για τη φύση μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με ενδιάμεσο στόχο 20 δισ δολ έως το 2025. Με λιγότερο από ένα χρόνο να απομένει πριν από το πρώτο ορόσημο, νέες οικονομικές δεσμεύσεις από πλούσιες χώρες δωρητές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Κάλι, θα σηματοδοτήσουν εάν οι κυβερνήσεις τηρούν τον λόγο τους.
Μπορούν να συμφωνήσουν οι οι χώρες για την αντιμετώπιση της βιοπειρατείας;
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα τροπικά δάση και άλλα πλούσια οικοσυστήματα του κόσμου είναι γεμάτα με πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικές ανακαλύψεις με εμπορικό ενδιαφέρον. Οι γενετικοί κώδικες της φύσης έχουν γίνει ένα νέο σύνορο της βιομηχανικής επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, τροφοδοτώντας στατιστικά μοντέλα που προσπαθούν να δημιουργήσουν το επόμενο μεγάλο πράγμα στην ιατρική, τα τρόφιμα και την επιστήμη των υλικών.
Ωστόσο, η οργή αυξάνεται στον παγκόσμιο νότο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τα κέρδη από αυτές τις ανακαλύψεις, με πολλές χώρες να προειδοποιούν ότι δεν πληρώνονται το δίκαιο μερίδιό τους. Παρομοιάζουν τις εταιρείες που λαμβάνουν γενετικές πληροφορίες χωρίς να αναγνωρίζουν την πηγή τους με «βιοπειρατές».
Στη Cop16, οι χώρες θα διαπραγματευτούν μια παγκόσμια πρώτη συμφωνία για αυτό το θέμα. Εάν το κάνουν σωστά, τα κεφάλαια από τα γενετικά δεδομένα του φυσικού κόσμου θα μπορούσαν να γίνουν μια νέα και δυνητικά προσοδοφόρα ροή εσόδων για διατήρηση.

Θα παίξουν ρόλο οι αυτόχθονες ομάδες στη λήψη των αποφάσεων;
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί αναφέρονται 18 φορές στους στόχους αυτής της δεκαετίας για ανάσχεση και αναστροφή της καταστροφής της βιοποικιλότητας, κάτι που γιορτάστηκε ως ιστορική νίκη. Ηρθαν μετά από δεκαετίες αποκλεισμού και κακής διαχείρισης από τον τομέα της διατήρησης. Η σημασία του ρόλου των ιθαγενών στη λήψη αποφάσεων έχει γίνει κοινό σύνθημα στον τομέα της φύσης τα τελευταία χρόνια – αλλά πολλές κοινότητες ιθαγενών περιμένουν να δουν τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Σε ορισμένες κοινότητες υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός σχετικά με το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν ορισμένοι από τους στόχους αποκατάστασης της φύσης αυτής της δεκαετίας για τα δικαιώματα κατοχής γης και τα έθιμα.
Μπορεί η Κολομβία να αξιοποιήσει τη συνάντηση για να πετύχει ειρήνη με τους αντάρτες;
Ως οικοδεσπότης της Cop16, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Κολομβίας υπό τον πρόεδρό της Gustavo Petro, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη διεθνή σύνοδο κορυφής ως καταλύτη για εσωτερική ειρήνη. Παρά την ειρηνευτική συμφωνία της χώρας της Λατινικής Αμερικής το 2016 με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc), η σύγκρουση με φατρίες των ανταρτών συνεχίζεται σε μέρη της χώρας.
Μια ομάδα, το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (EMC), εξέδωσε απειλές κατά της συνόδου κορυφής, ως αντίδραση σε μια μεγάλη ανάπτυξη ασφαλείας 12.000 στρατιωτών και αστυνομικών για τη συνάντηση αυτού του μήνα, αλλά ο αρχηγός της αργότερα υποχώρησε. Η πρόεδρος της Cop16, Susana Muhamad, υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας, είπε ότι «η Cop16 είναι επίσης μια ευκαιρία να χαράξουμε μια γραμμή κάτω από τη βίαιη σύγκρουση» και αυτό ήταν μέρος του κινήτρου για το θέμα της συνόδου κορυφής: «Ειρήνη με τη φύση».

Πως μετράμε την πρόοδο;
Ενώ οι κυβερνήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει τους στόχους τους, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πώς θα μετρηθεί η επιτυχία. Η μέτρηση της προστασίας της γης και της χρηματοδότησης είναι σχετικά εύκολη: επίσημοι φορείς του ΟΗΕ και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) επιβλέπουν την πρόοδο σε αυτούς τους στόχους.
Όμως, η μέτρηση της μείωσης των ειδών, η πυκνότητα της βιοποικιλότητας και η βιώσιμη διαχείριση των πόρων είναι πολύ πιο δύσκολα να μετρηθούν και  οι συζητήσεις συνεχίζονται  σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης της προόδου.
 
Πηγή: The Guardian

Πηγή