Eνημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

0
226


Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α.Η Ελλάδα επιστρέφει στο μέλλον

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα:

-Η Διεθνής Διαφάνεια κατέγραψε για τη χώρα μας βελτίωση επτά θέσεων στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς. Ανέβασε τη χώρα στην 60ή από την 67η θέση, όπου βρισκόταν πέρυσι.
Έτσι η Ελλάδα είναι μια, από τις λίγες χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη θέση τους, ενώ αντίθετα είχε χάσει πόντους μεταξύ 2017 και 2018. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Έκθεση σημειώνει τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία ιδρύθηκε με το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης περί επιτελικού Κράτους.

-Την ίδια στιγμή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ» από «BB-« με θετική προοπτική, φέρνοντάς μας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα, από τη διαρκή αύξηση του Α.Ε.Π. και από την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εργασία και το κεφάλαιο. Σημειώνει, επίσης, την έναρξη αντιμετώπισης των ζητημάτων ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, καθώς και τις προσπάθειες για νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Αναλάβαμε, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός το χρέος να κάνουμε τη «χώρα αγνώριστη» σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν. Και το χρέος αυτό, θα εκπληρώσουμε. Η επιστροφή της Ελλάδας στο μέλλον απεικονίζεται και στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στο Νταβός. Σημειώνεται ότι εκτός από τη συμμετοχή του σε δύο επίσημες εκδηλώσεις και τις συνεντεύξεις που έδωσε σε Bloomberg και Politico είχε περισσότερες από δεκαεπτά διμερείς συζητήσεις. Μέσα από όλα αυτά, επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, σε διεθνές επίπεδο, η εικόνα της Ελλάδας, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν τη θετικά τη χώρα μας μετά την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από τη μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας, την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την πολιτική σταθερότητα.
Επιβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, το αυξημένο ενδιαφέρον τους για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων και η αγορά ακινήτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε από κορυφαίες Ευρωπαϊκές προσωπικότητες ως «ο πιο πράσινος Πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα» (Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans) και ως «ο Πρωθυπουργός που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις» (Καγκελάριο Γερμανίας Angela Merkel). Όλα αυτά πιστοποιούν ότι η Ελλάδα επιστρέφει. Μια ακόμη απόδειξη για αυτό είναι η σημερινή έκδοση 15ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Β. Πόρισμα Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού

Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα.Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφασή του Πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Γ. Παρουσία του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς

Χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη -και είναι η πρώτη φορά που παρίσταται Έλληνας Πρωθυπουργός- στις εκδηλώσεις μνήμης στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, κυρίως Εβραίων, που έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος, του ειδεχθέστερου εγκλήματος της σύγχρονης Ιστορίας. Οι Έλληνες τιμούμε τη μνήμη τους και δίνουμε την υπόσχεση ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του διαχωρισμού, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας. Το μίσος, οι διακρίσεις και η μισαλλοδοξία – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός – δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας.

Δ. Νομοθετικό έργο

-Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ και επέρχονται αλλαγές στα επιδόματα παιδιού και ενοικίου όπως και στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που μετονομάζεται σε «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». Υπογραμμίζεται ότι η θέσπιση του επιδόματος γέννησης εντάσσεται στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική δημογραφική τάση. Η χορήγησή του θα είναι οριζόντια και σχεδόν καθολική, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινούν από 60.000 ευρώ για ζευγάρια χωρίς παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες.

-Την Πέμπτη έρχεται στην Ολομέλεια για κύρωση η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα καθώς διασφαλίζει την ειρήνη, ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σημειώνεται ότι στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το ΚΙΝΑΛ συμφώνησε με την κύρωση της Συμφωνίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Ελπίζουμε και αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα και να τη στηρίξουν με την ψήφο τους.

-Ξεκινά σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

-Επίσης, προετοιμάζεται και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας.

Ε. Καθημερινότητα των πολιτών

Θέλω να αναφέρω δύο σημεία που βοηθούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους: Το πρώτο αφορά στην υγεία και το δεύτερο στην αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας.

-Σε ό,τι αφορά την υγεία: Χθες ψηφίστηκε τροπολογία που προβλέπει την πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν οριστικά την παροχή του Ε.Κ.Α.Σ. με το νόμο 4387/2016 (το νόμο Κατρούγκαλου). Η τροπολογία αυτή ισχύει από την 1η του χρόνου και αφορά 200.000 συμπολίτες μας. Ακόμα, υλοποιήσαμε τη δέσμευση μας για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, καθώς και την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων.

-Σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής διενεργεί συνεχείς ελέγχους (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη δραστική μείωση των «επικίνδυνων» παραβάσεων και την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας. Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι αλκοτέστ σε 1.549 οδηγούς, σε δεκάδες σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου της Αττικής και βεβαιώθηκαν 138 παραβάσεις, δηλαδή στο 9% των οδηγών.Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος συγκαταλέγεται στις «επικίνδυνες» παραβάσεις που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων.

ΣΤ. Για το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μισέλ προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση του έργου του εξαμήνου και τον προγραμματισμό του επόμενου.

Το Σάββατο θα μεταβεί στην Πορτογαλία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής «Φίλων της Συνοχής» για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Την Κυριακή ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο ‘Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για μια σειρά επαφών.

Ζ. Κοροναϊός

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να αποτρέψουν και -εάν χρειαστεί- να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κρούσματα του κοροναϊού. Ήδη, πλέον των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας που γίνονται προληπτικά, με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίστηκαν Νοσοκομεία Αναφοράς για τον κοροναϊό στην Επικράτεια.

Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πώς σχολιάζετε την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τράμπ με τον κ. Ερντογάν;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μια θετική πρωτοβουλία που εξελίσσεται μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Η επιμονή της αμερικανικής διπλωματίας -έχει καταγραφεί και στην επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο- για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, δίνει τον τόνο για αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου, όπως είναι φανερό, να δρομολογηθούν οποιεσδήποτε εξελίξεις μπορεί να υπάρχουν πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Άρα η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα.

Κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αύριο έχει δύο σημαντικές συναντήσεις ο Πρωθυπουργός, στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες. Τι προσδοκά; Ποια είναι η ατζέντα αυτών των συναντήσεων; Τι περιμένει να πάρει από τον κ. Μακρόν; Τι περιμένει να πάρει από τον κ. Μισέλ;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, θα γίνει με διευρυμένη ατζέντα, με αντιπροσωπείες. Θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις, φυσικά, στην Ανατολική Μεσόγειο και το άκυρο «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, της Κυβέρνησης Σάρατζ, αλλά και θέματα που αφορούν την Ε.Ε. όπως είναι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ένα σοβαρό θέμα που έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό, το ζήτημα της προοπτικής διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων. Επομένως, έχουμε μια μεγάλη ατζέντα. Φυσικά θα συζητηθούν και διμερή θέματα. Στη συνάντηση με τον κ. Μισέλ θα έχουμε μία πρώτη συζήτηση -και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μισέλ με Αρχηγό Κυβέρνησης ή Κράτους γίνεται με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- για τα θέματα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Η Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, είτε αυτές αφορούν την κλιματική αλλαγή είτε αφορούν την αρμονική συνύπαρξη παραδοσιακών πολιτικών, όπως η συνοχή και η κοινή αγροτική πολιτική με την αντιμετώπιση της τεχνολογικής προόδου, με έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι μικρός και αντιμετωπίζει και το πρόσθετο πρόβλημα της εξόδου πλέον του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτόν. Δυστυχώς, είμαστε σε ένα περιβάλλον όπου οι πλούσιες χώρες, ας το πούμε έτσι, καθαροί συνεισφορείς στον κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν δείχνουν διάθεση να αυξήσουν το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού. Γι’ αυτό μιλάμε για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, προκειμένου να μην διαταραχθεί η πορεία της συνοχής, από τη μία μεριά, η στήριξη των αγροτών μας, από την άλλη, αλλά και να βρεθούν οι πόροι, για να έχουμε μια μετάβαση σε μία οικονομία με λιγότερους ρύπους και λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και να μπορέσουν η Ελλάδα και η Ευρώπη να μην χάσουν το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και για την ψήφιση του εκλογικού νόμου, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, εντός εξαμήνου, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, γεννάται μία συζήτηση για εκλογές. Και μάλιστα ο κ. Τσίπρας, στην τοποθέτησή του για τον εκλογικό νόμο, ουσιαστικά είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης επισπεύδει αυτές τις εξελίξεις για να κάνει σύντομα διπλές εκλογές. Πώς απαντάτε εσείς στον κ. Τσίπρα ως προς αυτό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω είναι συνεχόμενες οι αναφορές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενο εκλογών, που αποτυπώνουν και τον φόβο του απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμείς δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες τις Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό που λέμε συνεχώς είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήματα, αν μου επιτρέπετε, σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού χθες, για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Μας προαναγγείλατε μία νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και θέλω να ρωτήσω αν έχετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν και πώς αυτή επενεργεί στη χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής περί πιθανού υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης; Και θέλω να ρωτήσω και ένα δεύτερο: Αν ο κ. Αυγενάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο, φυσικά ναι. Όσον αφορά το πρώτο, θα περιμένετε μέσα στη διάρκεια της ημέρας, κατάθεση σχετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι δεν θα υποβάλλονται τέτοιου είδους εξοντωτικές ποινές, όπως ο υποβιβασμός, σε θέματα όπως αυτά που γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Είναι ένα θέμα, το οποίο θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε στη διάρκεια της ημέρας, πριν από το απόγευμα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Επ’ αυτού, κ. Εκπρόσωπε, θα μπορούσε να πει κανείς, να αντιτείνει, ότι αλλάξατε τους κανόνες του παιχνιδιού στη μέση του παιχνιδιού. Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρχε η πρόβλεψη υποβιβασμού. Τώρα που αποφάσισε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να εισηγηθεί κάτι τέτοιο, έρχεστε να αλλάξετε, κατά τη διάρκεια του αγώνα, τους κανόνες.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εκφέρει μία γνώμη. Και δεν αλλάζουμε τους κανόνες, γιατί υπάρχει άλλο Όργανο, το οποίο μεσολαβεί ώστε να φθάσουμε σε μία οριστική απόφαση. Γι’ αυτό εμείς θέλουμε να είναι ξεκάθαρη ποια είναι η βούληση της Πολιτείας. Δεν παρεμβαίνουμε στο αυτοδιοίκητο, δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Παρεμβαίνουμε στο νομοθετικό πλαίσιο, κάνοντας ξεκάθαρους κανόνες, το τι επιθυμεί η οργανωμένη Πολιτεία. Επαναλαμβάνω το μήνυμά μας: Είμαστε ταλαιπωρημένοι ύστερα από πολλά χρόνια κρίσης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει ξανά με θέματα διχασμού της χώρας μας.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι στην αυριανή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μακρόν θα είναι και η διεύρυνση. Ξέρουμε τη γαλλική θέση πριν από τρεις μήνες, όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Και από την άλλη, ξέρουμε και την ελληνική θέση που υποστηρίζει τη διεύρυνση και με κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Μήπως θα προσπαθήσει ο κ. Μητσοτάκης να πείσει τον κ. Μακρόν να αλλάξει θέση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι είναι μία ακόμη ευκαιρία να δείξει τη βούληση της Ελλάδας, να προχωρήσουμε συντεταγμένα προς τη διεύρυνση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον και των χωρών αυτών, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Θα παρουσιάσουμε αυτό το πλαίσιο και ελπίζουμε -από όσα έχουμε δει το τελευταίο διάστημα- ότι και η γαλλική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Δ. ΓΚΑΛΩΝΑΚΗ: Η ερώτησή μου είναι σε σχέση με τα επιδόματα. Το νομοθετικό έργο που έχει να κάνει με τα επιδόματα. Είπατε για ένα ποσό από 60.000 και πάνω τον χρόνο. Η ερώτησή μου είναι: Στις περιπτώσεις που είναι να γεννήσουν και θα γεννήσουν σε δυο-τρεις μήνες ή τα νέα συμβόλαια που πρόκειται να γίνουν για τα παιδιά τα οποία φοιτούν και είναι μακριά, αυτές θα καλυφθούν ή τις ίδιες υπάρχουσες περιπτώσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, μιλήσαμε για το εισόδημα που πρέπει να έχει μία οικογένεια, είτε είναι ζευγάρι είτε είναι μονογονεϊκή, προκειμένου να μπορέσει να λάβει το επίδομα γέννας. Γι’ αυτό μιλάμε. Επομένως, για όποιο παιδί γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, φυσικά θα λάβει την ενίσχυση, εφόσον τηρεί αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια, που είπαμε πριν.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε σχέση με τον κορονοϊό, που είπατε ότι λαμβάνονται μέτρα στα αεροδρόμια. Η χώρα μας έχει ένα ιδιαίτερο θέμα με τις ροές από την Τουρκία, στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί θα ληφθούν κάποια μέτρα; Προβλέπεται κάτι; Το εξετάζει η Κυβέρνηση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα. Αν μου λέτε για θέματα που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, εκεί το ζήτημα είναι αρκετά πιο περίπλοκο, όπως αντιλαμβάνονται όλοι. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι είναι στο χέρι μας, στα νόμιμα σημεία εισόδου για να ελεγχθεί ενδεχόμενη είσοδος προσώπων που φέρουν τον ιό. Και στα υπόλοιπα σημεία να περιοριστεί οποιαδήποτε τυχόν εισροή ανθρώπων και όχι μόνον αυτών που φέρουν κάποιον ιό.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Διευκρινιστικά, επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβει η Κυβέρνηση για το ποδόσφαιρο. Άρα, για τα αδικήματα επί των οποίων γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν θα προβλέπεται πλέον υποβιβασμός;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό ακριβώς.



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here