«Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες» στην Ηλιούπολη

0
472

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζει, για έβδομη χρονιά, το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες», για τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της πόλης.
Από τις 16 Οκτωβρίου 2018 έως τις 30 Μαΐου 2019, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9.30 με 11.30 το πρωί, μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτικό-εικαστικό, Θεανώ Χριστοπούλου, να «ζωντανεύει» εικόνες βιβλίων που επιλέξαμε για τις αντίστοιχες ηλικίες.
Συγκεκριμένα, με αφορμή και έμπνευση κάθε φορά ένα βιβλίο, τα παιδιά συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις και μέσα από διηγήσεις, δημιουργικά παιχνίδια, κατασκευές ή πειράματα, έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά, να συζητήσουν, να εκπαιδευτούν περιβαλλοντικά και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά πεδία γνώσης.
Στόχος των δράσεων αυτών είναι να μάθουν τα παιδιά ν’ αξιοποιούν τη βιβλιοθήκη και τον κόσμο των βιβλίων σαν ένα πέρασμα όχι μόνο στη γνώση αλλά και στη δημιουργική έκφραση, σαν ένα χώρο εξερεύνησης νέων εμπειριών & επικοινωνίας.

Τα βιβλία, στα οποία βασίζονται οι φετινές Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες για κάθε τάξη, είναι:

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ – Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος»
Η κεφάτη ιστορία του ασπρόμαυρου Φίλμους μας ταξιδεύει σε πολιτισμούς και ταξίδια ψυχής. Ο ασπρόμαυρος ζωγράφος της Λίνας Μουσιώνη, σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για τη διαφορετικότητα, είναι ένα βιβλίο που διεισδύει στην ουσία των σχέσεων που είναι η αποδοχή. Είτε πρόκειται για την αποδοχή του πολιτισμού του «άλλου» είτε για την αποδοχή της «άλλης» οπτικής έκφρασης.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄- Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Το κουτί του Σιλάν»
Μέσα από τα «μυστικά» που κρύβει ο Σιλάν στο κουτί του, ανακαλύπτουμε την αίσθηση της αλληλοαποδοχής, της προσαρμογής και της φιλίας. Ο ήρωας του βιβλίου της Άλκηστης Χαλικιά, σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη από τις εκδόσεις Ίκαρος, φέρνει σε επαφή τα παιδιά με το ευαίσθητο θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, ώστε να κατανοήσουν ότι οι ανθρώπινες σχέσεις, ή η επικοινωνία, μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και όταν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, γιατί οι κώδικες αλληλεπίδρασης είναι ποικίλοι και η ενσυναίσθηση δυνατή.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Β΄- Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα»
Με αφορμή τις απορίες της Μυρτώς ο ιστορικός μπαμπάς της και συγγραφέας Νίκος Ποταμιάνος, με την συμβολή του εικονογράφου Πέτρου Χριστούλια και τον εκδόσεων Κέδρος, μας ξεναγεί στην Προϊστορία, μέσα από το βιβλίο του «Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα και άλλες ιστορίες από την Προϊστορία όπως τις είπα στην κόρη μου».
Ο διάλογος μεταξύ κόρης και πατέρα, παράλληλα με την προβολή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ, γίνονται ένα απολαυστικό ταξίδι στον αχανή μα συναρπαστικό κόσμο της προϊστορίας, με τα αιώνια ερωτήματα της προέλευσης και των πτυχών της ζωής των πανάρχαιων προγόνων μας να εξηγούνται με τρόπο απλό, εύληπτο και ξεκάθαρο.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κυρίου Μορίς Λεσμόρ»
Ο William E. Joyce με «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κυρίου Μορίς Λεσμόρ» σε εικονογράφηση William E. Joyce – Joe Bluhm, από τις εκδόσεις Πατάκη, μας ταξιδεύει μέσω των βιβλίων… στο χώρο της φαντασίας, μαζί με την εμπνευσμένη από την ιστορία τους, βραβευμένη ταινία μικρού μήκους, animation. Η βιβλιοθήκη, γίνεται το μέσο που μας ωθεί να αγαπήσουμε τις λέξεις, τις ιστορίες, τα βιβλία και να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας σε πολυάριθμους κόσμους.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Η γη των παιδιών»
Με αφετηρία το βιβλίο της σειράς «Σωσίβιο για τον πλανήτη: η Γη των παιδιών» της Carina Louart, σε εικονογράφηση Rif & Laurent Audouin, από τις εκδόσεις Πατάκη, ανακαλύπτουμε πώς χάρη στην αλληλεγγύη μπορούμε να μειώσουμε τις ανισότητες στον κόσμο και πώς με απλές ενέργειες να προστατέψουμε την πλανήτη. Ενημερωνόμαστε, ανακαλύπτουμε, πειραματιζόμαστε γινόμαστε πολίτες με οικολογική συνείδηση, που σέβονται τη ζωή, τη γη και τους φυσικούς πόρους.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ΄- Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Οι εχθροί και οι ήρωες του σώματός σου»
Ο καθηγητής Γονίδιος θα είναι ο ξεναγός μας καθώς επισκεπτόμαστε τους μικροσκοπικούς υπερασπιστές που περιφρουρούν τις ζωές μας. Με αφορμή το βιβλίο «Οι εχθροί και οι ήρωες του σώματός σου» των Patrick A. Baeuerle, Ph.D. και Norbert Landa, από τη σειρά Βιοεξερευνητές (επιμέλεια: Ισιδώρα Παπασιδέρη, εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε.) και Πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό υλικό, σχετικά με τον κόσμο των μικροβίων (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον εκπληκτικό μικρόκοσμο που μας περιβάλλει, καθώς και με τη θαυμαστή λειτουργία του σώματός μας.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Εμείς, η ιστορία μας»
Μέσα από τη μεγάλη Ιστορική τοιχογραφία που έπλασε ο Υβάν Πομμό με τη βοήθεια του ιστορικού Κριστόφ Υλλά-Σόμερ, στο βιβλίο «Εμείς, η ιστορία μας» (εικονογράφηση Νικόλ Πομμό, εκδόσεις Πατάκη), ρίχνουμε μια ματιά στα επιτεύγματα των πολιτισμών. Ακολουθούμε μια χρονογραμμή που ξεδιπλώνει την ιστορία των ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο, μέσα από την περιπετειώδη πορεία τους που ξεκίνησε 150.000 χρόνια πριν και που τα βήματά τους μας οδηγούν στο σήμερα. Μια ιστορία της οποίας είμαστε οι πρωταγωνιστές…

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄- ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Σκληρό καρύδι»
Με την ιστορία της Αϊσέ, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης, με την ελπίδα να διαλύσουμε τα στερεότυπα και να τα βοηθήσουμε να δουν τον εαυτό τους, μέσα από τα μάτια της μικρής ηρωίδας, που περιγράφει την εμπειρία της.
Με αφετηρία το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Σκληρό καρύδι» σε εικονογράφηση Ευαγγελίας Γουτιάνου, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, που βασίζεται σε πραγματικό περιστατικό, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προτεινόμενες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Πράσινος πυρετός»
Το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Πράσινος πυρετός» σε εικονογράφηση Θανάση Πέτρου, από τις εκδόσεις Πατάκη, γίνεται ένας οδηγός επιβίωσης για αλλεργικούς στην καταπάτηση των νόμων για το περιβάλλον. Η συγγραφέας μέσα από την εμπειρία της ως Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς, δείχνει στα παιδιά τον δρόμο ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες μέσα στο σχολείο τους ή στη γειτονιά τους, χρησιμοποιώντας τρόπους δράσης εφαρμόσιμους και κατάλληλους για ανηλίκους.

«Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα»
Η ιστορία του Μπρούνο και του Σμούελ είναι μια ιστορία φιλίας που συνέβηκε πριν 65 περίπου χρόνια στην Ευρώπη, την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η ιστορία του Μπρούνο είναι μοναδική, προϊόν της φαντασίας του συγγραφέα και την προσεγγίζουμε στο βιβλίο του Τζον Μπόϊν «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε εικονογράφηση Όλιβερ Τζέφερς. Όχι όμως και η ιστορία του Σμούελ, που την έζησαν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, απ’ όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, που είχαν λάθος ταυτότητα ή βρέθηκαν σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Η δράση γίνεται η αφορμή να πλησιάσουμε γεγονότα που αν και φαίνονται μακρινά, βρίσκονται περισσότερο από ποτέ γύρω μας…

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τμήματα σχολικών τάξεων των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της Ηλιούπολης, ενώ μπορείτε να επιλέξετε την δράση που επιθυμείτε, ανάμεσα σε εκείνες που αντιστοιχούν στην τάξη σας.

Για δηλώσεις συμμετοχής, τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο τηλέφωνο 210 9948344 (κα Θεανώ Χριστοπούλου), καθημερινά από 8.30-10.00 το πρωί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here